Fotoğraf ve fotoğraf ile ilgili bilgileri içerir.

Pentax K10D ile ilk test sonuçları

1 yorum
Pentax K10D'yi elime ilk aldığımda şöyle bir tarttım, bir önceki (Pentax PZ1p) makinamdan biraz daha hafifti. İrilik olarak da hemen hemen aynılar. K10D nin eni biraz dar fakat yüksekliği az fazla.

Pilini takıp menüsünü biraz kurcaladım, dil olarak bir çok seçenek var (rusça, korece, portekizce, flamenkçe vb.) fakat Türkçe yok. Menüde fotografı işlemek için gerekli bir çok ayar var. (filtre, keskinlik, kalvin derecesi, renk vb.) Bunlar zaten Dpreview sitesinin ilk test incelemerinde bile yazan özellikler.

Benim için kritik olan elimdeki lenslerle fiziksel uyumluluğu. Sıra ile elimde mevcut lensleri denedim.

+ Pentax SMC 18-55mm f:3.5-4.5
Bunu PZ1p de denedim, 18mm de iken kenarlardan siyahlık vizörde görünüyor, 24mm kalkıyor. Fakat yinede %96 gördümüzü düşünürsek sanırım gerçekte 28mm civarında gölgesiz çekim yapılabilir.

Fotograflar K10D sonuçları. Hiçbir değişiklik yapılmadan sadece boyutları küçültüldü. Tıkladığınızda biraz daha büyüğünü göreceksiniz.

photophotophotophoto

+ Pentax FA 28-80mm f:3.5-4.7 Powerzoom
K10D de 28mm değerinde iken yaklaşık olarak 35mm gibi bir görüntü veriyor vizöre. AF ve MF özellikleri çalışıyor. Lens diyafram ayarı A konumunda (auto aperture) olmalı. Diyafram değeri gövde den ayarlanabiliyor.

photo

- Sigma IA 70-210mm f:4.0-5.6 Powerzoom
Bu lens gövde tarafından AF olarak çalıştırılamadı malesef. Açtığınızda odak uzaklığını istiyor, bunu doğru verirseniz netice MF de çekim sonuçları istediğiniz gibi çıkabilir (!?) Benim lensim zoom olduğu için açıkçası odak uzunluğu değişirken bu nasıl doğru tutulur bilemiyorum. İlk sonuç tabii ki kötü çıktı. Kullanmak için biraz deneme yapmak gerekecek. (210mm için 200 değerini seçebildim)

photo

+ Sigma EX 105mm f:2.8 Macro
AF ve MF çalışmasında uyum sorunu yok. Sonuç da gayet iyi. Lens konumu A olmalı tabiki. Aksi takdirde vizörde ve üst LCD ekranda F (fail, hata) işareti görüyorsunuz.

photo

+ Sigma APO 170-500mm f:5.0-6.3
Benim için en önemli çalışır sonucu bu. Elimde bulunan en pahalı lens bu şu ana kadar çünkü. Bu lensde AF ve MF olarak uyumlu çalışıyor. İlk ve son değerlerine göre de sonuçlar iyi.

photophotophotophoto
photophotophotophoto

+ Pentax AF220T Flaş
Eski SLR gövdeler için ürettiği harici flaş ilede uyumu devam etmekte. Senkron hızı 1/180. Bunun sabit olarak kullanılacağı X modu var K10D'nin.

photo

Pentax K10D exif bilgilerinde lensin fiziksel diyafram aralığı ne ise onu yazdı. Yani 28mm olan eski lensi exif bilgisinde 28mm olarak görüyorsunuz. (42mm değil).

İlk birkaç saatte yaptığım denemeler bu kadar. Makinaya alıştıktan sonra daha fazla örnek burada olacak.

1 yorum :

Mavi çocuk dedi ki...

iyi günler ben yeni bir dslr makina almak istiyorum açıkçası pentax k10d benimde kafamı çok karıştırıyor canon 30d nikon d80 pentax k1d arasında karar veremedim makina hakkında izlenimleriniz nedir acaba selamlar hakan gökkaya

hakangokkayahotmail.com